zwangere-vrouw-doet-yoga-op-skippybal

Waarom kiezen vrouwen voor zwangerschapsyoga?

De zwangerschap is een geweldige tijd in het leven van een vrouw, maar het kan ook een zware periode zijn. Je lichaam ondergaat immers veel veranderingen en de extra stress van de zwangerschapsperiode kan mentaal en fysiek moeilijk te hanteren zijn.

Gelukkig zijn er allerlei dingen die jij kunt doen om je spanning te verminderen. Om zo zowel mentaal als fysiek gezond te blijven. Eén van de beste manieren om dit te doen is door middel van zwangerschapsyoga. Want deze specifieke prenatale yoga lessen zijn gericht op houdingen die speciaal voor zwangere vrouwen zijn bedoeld. Houdingen die kunnen helpen de kracht en flexibiliteit van jouw lichaam te vergroten.

Veel vrouwen kiezen voor prenatale yoga oefeningen, omdat dit een uitstekende manier voor hen is om tijdens de zwangerschap fit en ontspannen blijven. Yoga kan ook helpen bij enkele veelvoorkomende ongemakken die tijdens de zwangerschap worden ervaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rugpijn, misselijkheid en vermoeidheid.

De belangrijkste voordelen van zwangerschapsyoga

  • Yoga helpt de juiste spieren

Zwangerschap is een geweldige tijd om fysiek in vorm te komen! Want het helpt jouw lichaam, en dan met name de bekkenbodem-, heup- en buikspieren, om zich op de bevalling voor te bereiden. Het is belangrijk om door middel van yogahoudingen jouw spieren tijdens de zwangerschap op te bouwen en te behouden. 

Dit kan onder andere met lunges en zachte achterover buigingen. Dat kan jou niet alleen helpen de pijntjes en kwalen van deze unieke negen maanden te minimaliseren. Maar is ook essentieel om jouw lichaam na de bevalling weer in een strakke conditie te brengen.

  • Yoga ondersteunt jouw lichaamsveranderingen

De zwangerschap is een spannende tijd in jouw leven. Maar het kan ook een grote uitdaging zijn. Het is daarom belangrijk om gezond en voorbereid te blijven. Zodat je er klaar voor bent wat jou te wachten staat!

Dat betekent onder meer het beoefenen van prenatale yoga. Dit helpt jou bij het ondersteunen van de veranderingen die tijdens de zwangerschap optreden. Deze yoga variant doet dit onder meer door vrouwen veilige manieren te bieden om hun spieren te strekken. Plus het onderlichaam, zoals de heupen en/of knieën, met houdingen via bijvoorbeeld vinyasa flow lessen thuis te versterken.

  • Het verlicht de zwangerschapspijn

Hoewel de zwangerschap absoluut een tijd van verwondering en opwinding brengt. Kan het helaas ook veel voorkomende klachten met zich meebrengen. Yoga staat bekend als een uitstekende manier om de pijn in de onderrug of andere delen van jouw lichaam te verlichten. Je zult door al die strakke spieren uit te rekken een verlichtend gevoel ervaren. Spieren die mogelijk door al het rondlopen dat je elke dag weer doet ingekort zijn. En het diep ademhalen van de yoga oefeningen zorgt bovendien voor de broodnodige zuurstof voor zowel jezelf als de baby, die jij met je meedraagt.

  • Het bevordert de band met je baby

Yoga is een geweldige manier om de band met jouw baby tijdens de zwangerschap te bevorderen. Alleen al de handeling om minimaal één keer per week naar zwangerschapsyoga te gaan, is een vriendelijke herinnering om de tijd voor je opgroeiende baby te nemen. En je aan jouw kleintje te binden.

De prenatale yoga lessen bieden je ook verschillende houdingen die zinvol kunnen zijn. Dit afhankelijk van hoe een baby’tje in bepaalde posities reageert! Zo herinnert de bekende heldenhouding vrouwen eraan dat zelfs als ze zwanger zijn, ze goed voor zichzelf moeten zorgen.

Dit kan door bijna alle spieren te ontspannen, behalve de spieren die er voor beweging nodig zijn. Het ontspannen in deze pose gebeurd overigens door achterover op je hielen te leunen en vervolgens de armen en benen te strekken terwijl jij diep ademt  achter gesloten ogen. 

  • Het helpt je bij de zwangerschap

Het is waarschijnlijk niet verwonderlijk om te lezen, dat onderzoek heeft bevestigd dat een gezonde moeder meer kans op een gezonde baby heeft. Uit een Canadees onderzoek uit 2012 bleek zelfs dat de vrouwen die tijdens hun zwangerschap regelmatig yoga beoefenen, minder kans op vroeggeboorte of een baby met een laag geboortegewicht hadden.

 

Als je zwanger bent en jij op zoek bent naar manieren om te ontspannen en fit te blijven, dan kun je zeker zwangerschapsyoga overwegen. Want deze prenatale yoga kan een geweldige manier zijn om je op de bevalling voor te bereiden. Je wordt daarbij ook automatisch lid van een gemeenschap met andere aanstaande moeders. Ontdek voor jezelf of dit type prenatale oefening voor jou geschikt is. Het kan je immers veel voordelen opleveren!