zwangere-vrouw-eet-een-salade

Wat is gezond om te eten voor zwangere vrouwen?

Een gezond zwangerschapsdieet is voor zowel de moeder als haar baby belangrijk. Want wat een vrouw tijdens de zwangerschap eet en drinkt, is de belangrijkste voedingsbron voor de baby. Experts raden aan dat het dieet van een aanstaande moeder een verscheidenheid aan gezonde voedingsmiddelen en dranken moet bevatten. Om zo de belangrijke voedingsstoffen te leveren die een baby voor een optimale groei en ontwikkeling nodig heeft.

Gezond eten voor een zwangere vrouw

Zwangere vrouwen zouden gemiddeld ongeveer 2.000 calorieën per dag binnen moeten krijgen. Als jij je echter in de derde trimester van jouw zwangerschap bevindt, dan moet je mogelijk 200 extra calorieën eten. Dit is echter afhankelijk van hoe actief jij bent. Je hoeft dus echt niet voor twee te eten. En er bestaat ook geen standaard maaltijdplan voor aanstaande moeders. Maar we hebben hieronder wel enkele tips opgesomd waaruit een gezond zwangerschapsdieet bestaat. Plus wat je wel en niet mag eten als jij zwanger bent en waarom.

Eet meer groenten

Als jij regelmatig groenten eet, dan levert dit jou veel voordelen voor je lichaam op. De voordelen van groenten zijn immers groot. Ze bevatten om te beginnen weinig vet, calorieën en cholesterol. Het zijn goede bronnen van vezels om zo constipatie te helpen bestrijden en te voorkomen.

Ze bevatten daarnaast veel vitamines en mineralen, waaronder het gezonde foliumzuur. Dit is gunstig voor de lichamelijke ontwikkeling van je baby is. Probeer een verscheidenheid aan groenten te eten, in welke vorm dan ook (rauw, gekookt, vers, diepgevroren, ingeblikt of gedroogd) en in verschillende kleuren, omdat ze allemaal verschillende vitamines en mineralen bevatten.

Ga voor een eiwitrijk dieet

Er is meer eiwit tijdens de zwangerschap nodig. Eiwit geeft je niet alleen de energie die jouw lichaam nodig heeft, maar is ook ‘een bouwstof’. Het helpt bij het bouwen van de belangrijke organen voor je baby, zoals de hersenen en het hart. Je moet dagelijks minstens 60 gram eiwit eten. De belangrijkste voedselbronnen van eiwitten zijn: vlees, gevogelte, vis, gedroogde bonen en erwten, eieren, noten en tofu.

Maar ga geen rauwe en onvoldoende verhitte zeevruchten, eieren en vlees eten. Sushi is verboden omdat het gemaakt is van rauwe vis. Hoewel de gekookte sushi weer  wel veilig is. Vermijd verder gekoelde paté en vlees spreads, plus gerookte vis.

Eet ook voldoende granen

Jouw prenatale voeding moet voldoende volkoren granen zoals bruine rijst, volkoren pasta, ontbijtgranen en havermout bevatten. Ze zijn rijk aan vezels, ijzer, B-vitamines en foliumzuur. Deze helpen ook om constipatie en aambeien tegen te gaan. Wat enkele van de veelvoorkomende ongemakken zijn die jij tijdens de zwangerschap kunt ervaren.

Voeg met fruit wat kleur aan je dieet toe

Fruit is niet alleen lekker, maar het kan ook helpen om jouw verlangen naar suiker te verminderen en jou en je baby van de nodige voedingsstoffen voorzien. Zolang jij ze maar niet te vaak in sapvorm nuttigt, is fruit een belangrijk onderdeel van jouw zwangerschapsdieet. Je kunt prima gematigde porties van de volgende soorten fruit eten: aardbeien, appels, avocado’s, bananen, citrus vruchten, druiven, mango’s en peren. Gedroogd fruit is ook een optie.

Nuttig voldoende zuivelproducten

Streef zeker naar drie tot vier porties aan zuivelproducten per dag. Zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kaas, zijn goede voedingsbronnen van calcium, eiwitten en vitamine D. Die helpen allemaal bij de botontwikkeling van jouw baby. 

Let bij het kopen van deze zuivelproducten wel op het woord ‘gepasteuriseerd’. Jouw lichaam is tijdens de zwangerschap immers vatbaarder voor infecties. Gepasteuriseerde producten helpen bij het doden van ziektekiemen in zuivelfabrieken, zoals bij kaas, yoghurt en melk het geval kan zijn. Vermijd om deze reden absoluut zachte kazen zoals feta, camembert, brie of blauw geaderde kazen. En kies idealiter zuivelproducten met een laag vetgehalte uit.

En drink uiteraard ook gezond!

Water blijft een wonderdrank. Het helpt tegen veel verschillende soorten gezondheidsproblemen. Drink elke dag weer zoveel mogelijk de aanbevolen hoeveelheid water. Want goed gehydrateerd blijven kan zwangerschapssymptomen zoals ochtendmisselijkheid helpen verlichten. Drink genoeg water tijdens jouw derde trimester, want een uitdroging van jouw lichaam kan tot weeën en een vroegtijdige bevalling leiden. Hydrateer jezelf met water maar uiteraard nooit met energiedrankjes!

De conclusie van dit alles is, dat een goede voeding tijdens je zwangerschap belangrijker dan ooit is. Zorg er dus voor dat je met de juiste voeding de ontwikkeling van jouw baby te ondersteunen. Beperk de voedingsmiddelen en drankjes met veel toegevoegde suikers, verzadigd vet en natrium.