Ochtendmisselijkheid is een veel voorkomend symptoom van zwangerschap en wordt gekenmerkt door misselijkheid en af en toe braken. Het komt bij meer dan 70% van de zwangerschappen voor. En begint meestal rond de 6 weken van de zwangerschap en duurt soms weken of maanden. Bij een aantal vrouwen komt ochtendmisselijkheid zelfs gedurende de hele zwangerschap voor. Ondanks de naam kan ‘ochtendmisselijkheid’ helaas op elk moment van de dag voorkomen.
Ochtendmisselijkheid bij zwangerschap: de oorzaak
De exacte oorzaak van ochtendmisselijkheid is niet echt bekend. Maar men denkt dat de symptomen aan een combinatie van factoren te wijten zijn, zoals door:
- Fysieke, hormonale en chemische veranderingen die een zwangerschap veroorzaakt. Dit vooral in relatie tot de hCG (humaan choriongonadotrofine), progesteron en oestrogeen hormonen.
- Schommelingen in de bloeddruk. En dan met name de lagere bloeddruk die in het begin van de zwangerschap kan optreden.
- De veranderde stofwisseling van koolhydraten die episodes van een lage bloedsuikerspiegel kunnen veroorzaken.
Ochtendmisselijkheid kan ook vaker voorkomen wanneer je een lege maag of een hongergevoel hebt. Plus als je gestrest en/of moe bent, of als je sterke geuren ervaart. Het kan bovendien door het eten van bepaald voedsel komen of een gevoeligheid voor beweging (ook wel reisziekte genoemd).
Ochtendmisselijkheid kan een goed teken zijn
De misselijkheid tijdens de vroege zwangerschap kan echter een goed teken zijn. Studies hebben immers aangetoond dat vrouwen die tijdens het eerste trimester misselijkheid en braken ervaren, een lager risico op een miskraam hebben dan de vrouwen zonder deze symptomen. Wat is daarvan de connectie? Nou, deze misselijkheid en het braken kunnen tijdens de vroege zwangerschap erop wijzen, dat jij de stijging van hormonen ervaart die voor een gezonde zwangerschap nodig is.
Onderzoek suggereert dat deze misselijkheid tijdens de zwangerschap aan de effecten van een hormoon te wijten kunnen zijn. Het gaat hier om het hCG (humaan choriongonadotrofine) hormoon, dat door de placenta geproduceerd wordt. Zwangere vrouwen beginnen kort nadat een bevruchte eicel zich aan het baarmoederslijmvlies hecht al hCG te produceren. Vrouwen met een ernstige ochtendmisselijkheid (hyperemesis gravidarum genaamd) hebben echter hogere hCG waarden dan andere zwangere vrouwen. Dit geldt ook voor vrouwen die van een tweeling of zelfs meerlingen zwanger zijn.
Daarnaast wordt ook oestrogeen, een ander hormoon dat tijdens de zwangerschap toeneemt, met een toename van de misselijkheid en het braken tijdens de zwangerschap geassocieerd. Houd er echter rekening mee dat een gebrek aan misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap geen reden tot bezorgdheid is. Sommige vrouwen met gezonde zwangerschappen hebben nooit last van ochtendmisselijkheid.
Hoe ochtendmisselijkheid zoveel mogelijk te voorkomen
Het nemen van de volgende stappen kan misselijkheid helpen voorkomen of minimaliseren:
- Drink veel water
- Drink voor en na iedere maaltijd water
- Doe dutjes
- Eet kleine maaltijden
- Vermijd pittig of behoorlijk gekruid voedsel
- Vermijd vet voedsel, cafeïne en zure voedingsmiddelen zoals tomaten
- Neem ‘s avonds vitamines in (denk hierbij aan vitamine B6 en B12)
- Ventileer je huis en werkruimte goed om zo geuren te verwijderen die je misselijk maken
- Vermijd sigarettenrook
Als je graag meer wilt lezen over het verlichten van ochtendmisselijkheid, lees dan de blog over wat gezond eten is voor zwangere vrouwen. Hoewel het ongemakkelijk is, zal ochtendmisselijkheid zelden ernstig zijn. En in veel gevallen kunnen natuurlijke benaderingen je helpen om jezelf weer wat beter te voelen.
Maar let op! Als geen van deze preventieve maatregelen werken, of als jij pas na de eerste 3 tot 4 maanden van je zwangerschap last van ochtendmisselijkheid krijgt, neem dan contact op met je huisarts. Samen kunnen jullie kijken hoe het verder moet gaan.