Kan ik mijn huurwoning verbouwen of renoveren?

Je mag jouw huur niet renoveren. Ook niet buitenshuis. Kunt u de wijzigingen ongedaan maken zonder al te hoge kosten? Bijvoorbeeld om gaten in de muur te dichten? Dan is toestemming van de verhuurder niet nodig.

Renovatie toestemming verhuurder nodig

Renovatie (renovatie woning) vereist altijd toestemming verhuurder. Bijvoorbeeld: je

  • badkamer inrichten;
  • nieuwe keuken;
  • extensie;
  • dakraam.

Afspraken met de verhuurder over verbouwingen

Maak vooraf duidelijke afspraken met de verhuurder. Het renoveren van een huur appartement kan voordelig zijn voor de verhuurder. Bijvoorbeeld als de waarde van het appartement stijgt.

Soms betaalt de eigenaar een deel van de kosten. Bespreek dus ook een terugbetaling. De verhuurder moet binnen 8 weken op je verzoek reageren. De verhuurder kan alleen weigeren in de volgende gevallen:

  • Als de woning door veranderingen minder verhuurbaar is;
  • als de waarde van het onroerend goed hierdoor daalt.
  • Voor kleine aanpassingen is geen toestemming van verhuurder nodig.

Kleine veranderingen aan de woning mogen worden aangebracht. U kunt het zonder veel kosten te maken . Bijvoorbeeld als je gaten in de muur wilt boren.

Boren aan kozijnen of plafond.

Boren aan kozijnen of plafond mag ook soms niet maar wat doe je dan als je mooie rolgordijnen of jaloezieën wilt aanschaffen? Je kunt natuurlijk rolgordijnen zonder boren kopen

Een makkelijke manier om het rolgordijn jaloezieën te monteren – zonder boren – is door gebruik te maken van speciaal tape. Dit verhoogt het gebruiksgemak. Er zijn verschillende uitvoeringen van dit type beschikbaar, waaronder: verduisteringsgordijnen, doorschijnende en doorschijnende rolgordijnen.

 Met glaslat clips of magneetband

Een ander systeem dat kozijnen overbodig maakt is het Smartfit systeem. Bij een aluminium frame wordt een clip of magnetische bevestiging gebruikt. Daarna beweegt de jaloezie met het raam mee, de montage is eenvoudig en duurt vaak vijf minuten. Houd er rekening mee dat dit systeem alleen geschikt is voor kunststof ramen.

Verhuurder geeft geen toestemming voor verbouwing of verbouwing

Verhuurder geeft geen toestemming? Dan kunt u naar de rechter stappen. De rechter beoordeelt of de wijziging acceptabel is. Of het brengt meer vreugde in het leven. Zo niet, dan beslist de rechter of u de aanpassingen moet annuleren.