Aangeboren afwijkingen aan de vrouwelijke geslachtsorganen


Pagina afdrukken
 

Embryo’s hebben in het begin van hun ontwikkeling geslachtscellen en geslachtsbuizen die nog niet mannelijk of vrouwelijk zijn, namelijk de oergeslachtscellen, buizen van Müller en buizen van Wolff. In de negende of tiende week van de zwangerschap ontwikkelen de inwendige mannelijke geslachtsorganen zich uit het systeem van Wolff. Dat gebeurt onder invloed van het mannelijk hormoon, testosteron. Dit hormoon onderdrukt de buizen van Müller.

Bij vrouwen ontwikkelen de buizen van Wolff zich niet, omdat er geen mannelijk hormoon is. Bij vrouwen ontwikkelt het Müllersysteem zich tot de vrouwelijke inwendige geslachtsorganen.

De ontwikkeling van voortplantingsorganen in het embryo en de foetus is een ingewikkeld proces waarbij erfelijke, hormonale en omgevingsfactoren een rol spelen. Wanneer één of meerdere van deze factoren verstoord zijn, kan dit als gevolg hebben dat de buizen van Müller zich niet normaal ontwikkelen. Dan kunnen afwijkingen ontstaan aan de vrouwelijk voortplantingsorganen.

Aan de vrouwelijke geslachtsorganen kunnen verschillende aangeboren afwijkingen voorkomen.

Aangeboren afwijkingen aan de eileiders, de eierstokken en de ligamentenAangeboren afwijkingen van de baarmoeder en de baarmoederhalsOverige aangeboren afwijkingen van de vrouwelijke geslachtsorganen
 
Bron:
Medicinfo
Copyright:
Medicinfo
Datum:
19/02/2015

Pagina afdrukken