Cyste van de gang van Gartner

Inleiding

De gang van Gartner is een overblijfsel van een structuur die de gang van Wolff wordt genoemd en die wordt aangetroffen in de foetus tijdens zijn ontwikkeling in de baarmoeder. Normaal gesproken ontstaat uit de buis van Wolff bij de man de zaadleider terwijl deze bij de vrouw verdwijnt waarbij de resten als de gang van Gartner overblijven. In sommige gevallen kunnen uit de gang van Gartner abnormale, met vocht gevulde zakjes ontstaan die cysten van de gang van Gartner (Gartner-cysten) worden genoemd.
 

Oorzaak

Normaal gesproken blijven de cellen van de gang van Gartner inactief. In sommige gevallen produceren deze cellen afscheiding. Deze celacitiviteit leidt tot het ontstaan van Gartner-cysten. De cysten worden meestal aangetroffen langs de zijwanden van de vagina onder het slijmvlies dat de vagina bekleedt.
 

Verschijnselen

De meeste Gartner-cysten veroorzaken geen klachten. Grote cysten geven soms problemen bij het inbrengen van tampons, veroorzaken pijn bij geslachtsgemeenschap en problemen tijdens de bevalling.
 

Diagnose

Gartner-cysten worden vastgesteld op grond van de klachten en een lichamelijk onderzoek. Onderzoeken als CT- en MRI- scan zijn nuttig om (andere) cysten op te sporen en de grootte te bepalen. Een biopsie kan uitsluitsel geven over goed- en kwaadaardigheid van de cyste.
 

Behandeling

Kleine Gartner-cysten, die geen klachten veroorzaken, vereisen geen behandeling. Er moet echter wel regelmatig worden gecontroleerd of de grootte verandert. Bij patiënten met klachten wordt de cyste operatief verwijderd. Bij ontstoken cysten wordt er een aparte operatie techniek uitgevoerd (zg. marsupialisatie).
 

Prognose

Maar zelden worden Gartner-cysten zo groot dat ze openbarsten waardoor er vocht via de vagina naar buiten komt. Als geen marsupialisatie wordt uitgevoerd, komen deze cysten nogal eens terug. Gartner-cysten kunnen samen gaan met andere aangeboren afwijkingen van geslachtsorganen en urinewegen.
 

Meer informatie

Droegemueller, W. (1992), “Benign Gynecologic Lesions”, in: Herbst, A.L., Mishell, D.R., Stenchever, M.A. & . (eds), Comprehensive Gynecology, 2nd edn, Mosby, St. Louis, Missouri.

Emmons, S.L. & Petty, W.M. (2001), “Recurrent giant Gartner's duct cysts. A report of two cases”, The journal of reproductive medicine, vol. 46, no. 8, pp. 773-5.

Hagspiel, KD. (1995), “Giant Gartner duct cyst: magnetic resonance imaging findings”, Abdominal Imaging, vol. 20, no. 6, pp. 566-568.
 
Bron:
LSHTM
Copyright:
Medicinfo
Datum:
04/07/2008
Disclaimer